Odlingstrådar

så tomater?

2018-03-26 18:15 #0 av: blåbärspajen

Hej

Jag tänkte så lite tomater i kruka och tänkte börja förså dom eller vad det kallas. Men kan jag så i en liten fiberpot kruka och sen sätta i hela den krukan i en större kruka (den är ju av papper). Jag är nybörjare på detta..

Sen undrar jag om man måste ha hål i botten på den stora krukan? eller kan man så i en vanlig blomkruka utan hål?

Anmäl
2018-03-26 18:29 #1 av: Sindri

Ja, du kan sätta en fiberpotkruka i en större, men du bör ha hål i den så det kan bli avrinning, annars kan plantan ruttna.

Alternativt kan du lägga ett lager lecakulor (eller stenar) längst ner i krukan, men det blir väldigt pilligt att sedan separera stenarna/kulorna från jorden. 

Anmäl
2018-03-26 18:31 #2 av: MonicaLagerquist

Du kan göra så men jag skulle rekomendera dig att så i en liten plastkruka istället och när tomaten blivit 15-20 cm hög planterar du om den i en tom rengjord mjölkförpacking..Fördelen med det är att om tomatplantan rännt iväg i höjd (vilken den ofta gör inomhus)kan du gräva ner den så kommer det att växa ut rötter längs plantan som är under jord och du får en knubbigare och stabilare tomatplanta.Tomater vill ha en hyfsat stor kruka så en hink är nästan bättre. Se bara till så att det finns dräneringshål i botten .Lägg gärna ett lager grus i botten på hinken/krukan,

Nackdelen med torvkrukor att de torkar ut snabbt och när man planterar dem i jorden så måste man vara noga med att den är rejält blöt vid pnateringen och att hela krukan kommer under jord.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-26 19:08 #3 av: Åsa S

Strunta i såna där fiberpotkrukor, torvbriketter etc. de är urusla. Använd vanlig blomjord och du kan så i creme fraicheburkar, mjölkförpackningar, smöraskar mm. växterna bryr sig inte vilken behållare du använder bara du kommer ihåg att göra dräneringshål i botten. bara stoppa ner fröerna några mm. fukta sådden lätt och sätt plast över, tomat brukar gå lätt att så ofta gror de på 1-3v.

Anmäl
2018-03-30 16:14 #4 av: blåbärspajen

tack för svaren, men hur fuktig ska jorden vara sen när man sått fröerna?  ska man vattna varje dag?

Anmäl
2018-03-30 16:18 #5 av: MonicaLagerquist

Om du sätter över plast så behöver du inte vattna varje dag.Känn med fingret på jorden.Den ska vara fuktig men inte blöt.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-30 18:39 #6 av: Sindri

Efter ett par dar brukar det bli vatten på undersidan av plasten, då kan du göra ett par lufthål med en tandpetare. Det finns annars risk att det möglar under plasten.
Men vattnat under plast har jag aldrig gjort.
Fyll inte krukan till mer än hälften med jord. När plantorna "slår i taket" i plasten är det dags att ta bort den. Då kan du också fylla på med lite mer jord i krukan.

När du sedan skall plantera om plantorna så sätt dem djupt ner så att du får fylla upp med mer jord igen. Som beskrivits ovan så bildar plantan då nya rötter längs den del av stjälken som hamnar i jorden, och de blir mycket stadigare då.

De kommer dock att behöva stöd av pinnar så förbered det så att du har. Tjockare och längre pinnar ju större plantan blir. Det finns små gröna clips som man använder och sätter ihop pinnen och stjälken med, du får använda olika storlekar vartefter plantorna växer.

När plantorna väl sätter fart är de rätt vattenkrävande, och speciellt om du sätter ut dem i solen. Stora krukor behövs så det finns mycket fuktig jord att suga vatten från.

Anmäl
2018-04-13 10:01 #7 av: blåbärspajen

ok nu har jag fått upp några små plantor och tänkte plantera om dom.

Men jag skulle vilja plantera i en snygg ytterkruka, går det? då blir det ju inget dräneringshål.. 

Hur stor kruka behöver jag? Tänkte ha iaf en inomhus i fönstret och kan då inte ha ett stort spann..

Anmäl
2018-04-13 10:02 #8 av: blåbärspajen

Kan jag plantera om plantan igen om jag märker att krukan är för liten? 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.