Köksväxter, frukt, bär och kryddor

Odla citron...

2016-06-18 07:44 #0 av: Magi-cat

Själv har jag aldrig lyckats driva upp citronträd från frö, men här är några tips:GladJag tror jag ska försöka...

http://www.healthy-holistic-living.com/can-grow-magic-citrus-duo-home.html?t=MAM

Har ni lyckats med citrus-sådd?

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-06-26 21:11 #1 av: taylor__lambert

Nope, men min mamma köpte ett citrus träd förra året, den har typ inte växt alls känns det som men den är grön och lever iallafall. Hur lång tid brukar det ta för en halvfärdig växt att bli färdig?

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2016-06-26 21:33 #2 av: Åsa S

Det beror på hur man sköter den. Min står på balkongen den har växt ca 50cm sedan jag bytte jord på den för 2mån sedan den övervintrar på min balkong som håller strax över frostfritt. Inomhus i bostadsmiljö trivs de inte riktigt lika bra.

Anmäl
2016-06-29 23:35 #3 av: Sabinan

För första gången, har jag lyckats få små citrongroddar. Vet inte om det har med att göra att dessa kärnor kom från eko-citroner och därmed inte lika mycket behandlade med diverse gifter?
Som jag förstår är de flesta citrusar man köper ute i handeln, ympade.
Så jag undrar om man kan ha citrusplantor som man odlat själv, hemma. Kommer de överleva vintern/vårvintern? Jag antar att man måste ha tilläggsbelysning, i alla fall om man ska ha citrusplantorna inomhus för jag har tyvärr ingen möjlighet att ha de någon annan stan än inomhus. 
Jag vet ju att de av naturen blir små träd, men går det att beskära de på något sätt så att de förblir hanterliga i en vanlig lägenhet, eller kommer stammen och grenarna bli så pass vedartade att plantan ill slut blir bladlös?

Många frågor men jag känner inte till så mycket om just citrus Glad
Citrusblommor doftar f.ö. gudomligt Hjärta

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2016-07-03 18:56 #4 av: Bjornen

Sådd av frön av citrusväxter är lätt och det blir en fin bladväxt, men man ska inte räkna med blommor och skörd på dem. De ympas och kanske det fungerar som äpplen att genom ympning startar blomningen efter bara något år och annars dröjer det 10-15 år. 

De flesta citrusväxter tål någon enstaka minusgrad under vintern och behöver vila under vintern. Några sorter bör kunna klara sig även i varmare lägen under vintern, som åtminstone gamla inomhussorter fungerade. Några sorter klarar nog inte alls frost och särskilt unga plantor.

Jag har diskuterat odling av apelsiner i södra Ryssland, men inte frågat så utförligt vad som händer om de inte är ympade.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.