Annons:
Etikettutanför-ämnet
Läst 483 ggr
[Sabina]
12/18/15, 8:00 AM

18:e Luckan - mandeln i gröten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Gröt är den äldsta mattraditionen vi känner till och det finns en hel del magi när det gäller julgröten som vi ätit i flera hundra år.
I början bestod julgröten av råg - eller korngröt. För att göra gröten extra fin till jul kokades den med mjölk.
Först vid förra sekelskiftet började man koka julgröten på risgryn men då endast för de som hade råd.
För att göra risgrynsgröten än mer smaklig tillsattes även grädde, ägg och smör.

Traditionen med att lägga i en skalad mandel i gröten uppstod på det tidiga 1900-talet, främst för de ogifta flickorna. Den som fick mandeln, skulle då få turen att bli gift under det kommande året.
Om personen i fråga redan var gift, fick man dock en liten present i form av exempelvis en marsipangris.

Ibland hände det också att man smög ner en bittermandel i gröten, den som fick bittermandeln sades i så fall få otur och förblev ogift nästkommande år.

Annons:
Upp till toppen
Annons: