Tomat-recept
Grön Tomatmarmelad
1 kg Tomater
2 citroner (zesten)
1 kg socker
1 kanelstång
1 krm natriumbensoat
Skålla och skala tomaterna. Skär dom i mindre bitar. Lägg de i en kastrull med alla andra ingredienser utom bensoaten. Låt koka på svag värme till marmeladkonsistens, vilket tar ca 30 minuter. Ta upp kanelstången och tillsätt natriumbensoaten , utrört i lite sylt. Ös upp i väl rengjorda burkar.
Enklaste tomatpurén:
Mixa Tomater.
Reducera. (Koka in.)
Inget salt behövs eftersom saltsmaken finns naturligt i inkråmet och framträder då man reducerar vätskan.
:)
"Soltorkade tomater"
2 kg Tomater
ca 4 dl extra virgin olivolja
ca 6-8 vitlöksklyftor, skalade
Trocomare+ extra salt
Grovmalen peppar
torkad timjan och oregano
Tomaterna skars i fyra delar och lade på en ugnspanna med silikonunderlägg, så de inte skulle fastna på plåten.
Strösslade försiktigt lite örtsalt på och in i ugnen (varmluftsugn)på ca 80 grader i några timmar för att torka dom mjuksega. För säkerhets skull hade jag ugnsluckan öppen för att vädra ut fukten från tomaterna.
När de svalnat något, lade jag dom i en glasburk, varvade Tomater, hela vitlöksklyftor, lite örtsalt,salt, timjan och oregano.
Sedan fyllde jag burken med olivoljan och ställde burken i kylskåpet.
Väldig lätt att göra och så mycket godare än de soltorkade Tomater jag annars brukar köpa.
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
Det måste jag testa