Chili-recept
Chiliolja:
2 tsk chiliflakes
2 dl neutral olja tex rapsolja
ev. 1 tsk sesamfrön
Häll chiliflakesen i en burk. Värm oljan och låt den sedan svalna ett par minuter. Häll försiktigt i oljan över chiliflaksen. Tillsätt ev sesamfrön. Låt stå minst en vecka innan du smakar av, så smaken utvecklas. Ju starkare chili, desto starkare olja. Håller 1 år i kyl.
Sambal Oelek:
100g röd chili
100g röd paprika
1tsk salt
1tsk socker
1tsk vinäger
ev vitlök
Ta bort skaftet på chilin. Kärna ur paprikan. Grovmixa chili, paprika och eventuell vitlök. Mixa sen slätt med resterande ingredienser. Spara en del i kylen, där sambalen håller en vecka. Den andra delen kan man frysa för att tas fram senare.
Inlagd chili
100 g färska chilifrukter, delade i skivor
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 msk socker
2 kryddmått salt
Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt koka 3-5 minuter. Häll i sterilierade burkar.