Krukväxter & Blommor

Återbruk av julens växter

2015-12-25 15:24 #0 av: [Sabina]

Varje år köper vi tre miljoner julgranar. Julgranar räknas som grovavfall och ska lämnas till en återvinningscentral, i grovsoprum eller återvinningsstation beroende på din hemkommun. En gran blir el som motsvarar fyra maskiner tvätt och tvåhundra granar kan driva en kyl och frys i ett år. Om alla granarna skulle lämnas in till återvinning skulle de skapa förnybar energi motsvarande elförsörjningen av 1200 villor under ett år. Bor man i villa och har en egen panna kan man elda upp julgranen själv.

Återbruk av julgranen:

Förutom att använda julgranen som ovan kan man också ge grangrenar till sin kanin. Grenarna är bra att slipa tänderna på och smakar gott. Var dock försiktig om du har en hona då gran ökar äggproduktionen vilket kan ge för svaga ungar. Ge därför inte allt för stora grangrenar tiden innan parning.

I trädgården kan du återbruka din julgran genom att klippa ner den, flisa och kompostera din gamla julgran. Du kan även använda de avklippta grenarna till skydd för rosor, buxbom och andra växter mot tidig vårsol. Stammen som blir över går att använda som klätterstöd för luktärter, bönor, humle och andra slingrande växter. De kommer snart att täcka hela stammen med frodig växtlighet.


Återbruk av ”Vitmossan”

Den så kallade vitmossan som säljs i butiker är egentligen inte någon mossa utan fönsterlav. Den är plockad på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig. Om du ändå köper fönsterlav kan du torka och spara den från år till år


Återbruk av julblommor

Man kan återbruka många julblommor och växter genom att plantera ut dessa i trädgården eller i krukor på balkongen till våren. Julrosor, jultulpaner, små granar och enar av olika slag är exempel på julväxter som kan planteras ut. Eftersom de hårt drivna julväxterna inte är vana vid kylan är det viktigt att förvara växterna inomhus tills frostrisken är över.

HyacintenHyacinthus orientalis, kommer ursprungligen från bergen i Turkiet och Syrien och är en vårblommande lök. I Sverige odlas över 10 miljoner hyacinter varje år.

Efter den första blomstjälken blommat bör man klippa av den, eftersom det kan komma en mindre blomstjälk efteråt. Man kan spara hyacintlökarna efter jul, helst ska de stå svalt, mörkt och i svag fuktighet. På våren kan man plantera ut julhyacinterna på en väldränerad plats eller kruka. Blomningen brukar visserligen bli klenare i trädgården än i julkrukorna men planterar man flera stycken i en grupp så kan det ge en fin masseffekt. Hyacinterna klarar sig upp till och med zon 4.

Jul-en, Chamaecyparis Elwodii, är egentligen en cypress. Den tål inte att torka ut i krukan och är en ganska fuktkrävande växt. Den kan planteras ut på våren när frostrisken är över.

Julros, Helleborus niger, Är en av de äldsta julblommorna. Den är egentligen en flerårig trädgårdsväxt som ska växa utomhus. Plantera ut den till våren och få glädje av den i många år


Iskonvaljer Convallaria majalis är liljekonvaljer som legat kallt för att lura dem att vintern redan passerat. Efter julblomningen kan de ställas ut i ett svalt förråd eller källare för att sedan planteras ut i trädgården eller i krukor fram på våren/försommaren.


Amaryllis, Hippeastrum x hortorum, syn. H. Hybridum. Efter blomningen fortsätter man sköta amaryllisen som vilken annan grön krukväxt som helst. Ge den gödsel vid varje vattning. Löken måste samla näring fram till slutet av september för att orka anlägga nya blomknoppar. I slutet av september minskas successivt vattningen och amaryllisen får vissna ned. När bladen vissnat kan man ställa undan den frostfritt. I januari-februari planterar man om löken och börjar se efter om det börjar komma en ny blomknopp. Ställ då fram den till fönstret och börja driva upp blomman igen.

Text: Sabina

Översta fotot: Pixabay

Övriga foton: Isabella S.

Anmäl
2015-12-29 20:59 #1 av: Magi-cat

Hästarna brukar tycka om att leka med och tugga på gran också. Glad

Amaryllis har jag aldrig lyckats blomma om, tyvärr.

Julros lät trevligt att återbruka.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-01-03 11:19 #2 av: Tant Grön

#1 Jag har fått amaryllis att blomma om. Det gäller att ge väldigt mycket näring. Jag slutade vattna i början av augusti så dom vissnade ner, sen fick dom inte en droppe vatten förrän knoppen kom. Så blommade dom lagom till jul.

Anmäl
2016-01-12 17:08 #3 av: Aloe.Vera

mina hyacinter har vissnat ner nu, men det kommer upp nya stängslar, hur gör jag med blomman nu?.. klipper av de gamla.. vad gör jag sen med löken?.. 

Anmäl
2016-01-12 17:29 #4 av: Tant Grön

#3 Hyacinter har jag aldrig lyckats med. Men vet dom som planterar ut dom till våren och så blommar dom om nästa år. En gammal tant brukade sköta om dom och sen ställde hon ner dom under diskbänken. Så blommade dom igen nästa jul.

Anmäl
2016-01-12 20:40 #5 av: Aloe.Vera

men det får jag nog göra då, det kommer upp nya stängslar med blommor, så dem får stå vid köksbänken ett tag till.

hoppas de blommar igen om ja gräver ner dem i trädgården då, bättre att testa än att slänga lökarna.

Anmäl
2016-01-12 23:31 #6 av: Tant Grön

#5 Hoppas att du lyckas bättre än mig.
Hade en granne som alltid planterade ut sina, och dom blommade så fint varje vår.

Anmäl
2016-01-13 08:19 #7 av: Magi-cat

Hyacinterna brukar jag plantera ut i rabatterna och de blommar sedan så fint varje år! Blomma

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.