Annons:
Etikettegen-odlingstråd
Läst 7778 ggr
Omorika
2015-07-02 10:44

Tomater

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tomat, Solanum lycopersicum En utmärkt växt för soliga lägen, inglasade balkonger. Lättodlad växt som behöver liten plats, mycket höjd och massa näring.

Tomat är nära släkt med potatisen, vilket man kan se på blommorna. De har fem sammansatta ståndare likt en tratt och endast en pistill som sticker ut från tratten samt fem smala spretiga foderblad. I likhet med potatis innehåller alla gröna delar av tomaten solanin som är ett gift och kan orsaka dålig mage. Så ät endast mogna Tomater.

Tomaten kommer ursprungligen från Peru har odlats sedan 700 f Kr. Den infördes till Europa under liknade förhållanden som potatisen och kom till Sverige på 1600-talet. Till en början importerades tomaten som prydnadsväxt. Eftersom man trodde att den var giftig, på grund av dess likhet med potatisen, tog det ända fram till 1900-talet innan den började odlas för frukterna.

I Sverige odlas tomat både kommersiellt och privat. Den kommersiella odlingen sker i stora Växthus där man till stor del odlar i stenull som droppbevattnas med näringslösning. De sorter som odlas kommersiellt är långa rankor som man lindar upp på ett snöre och när plantorna når taket kan man fira ner snöret för att ge ytterligar plats att växa på. Dessa sorter blir ofta flera meter höga och lämpar sig sällan till hobbyodling.

På balkong kan man odla Tomater i krukor med mycket vatten och näring för att ge frukt. De föredrar varmt och soligt vilket gör dem ideala på en inglasad balkong. Har man inte det kan man odla dem på skyddade lägen på en vanlig balkong men skörden blir då sämre.

För Tomater är varken behållaren eller jorden speciellt viktig utan det mesta handlar om ljus, värme och näringsbevattning. Börja med att så några frön i små krukor ca 2 st/ kruka. När de gror nyp bort plantor så det bara blir en planat kvar i varje kruka. Bra tid att så är mars april annars hinner de ofta bli lite gängliga eftersom de får för lite ljus i fönstren. 

När de utvecklat andra bladparet, de som ser ut som tomat blad, planteras de om i blomjord. Plantera dem så djupt det går gärna så bara bladen sticker upp. Efter någon vecka är det dags att börja näringsvattna lös valfri näring enligt beskrivning på flaskan i vatten och vattna med det istället för vatten en gång i veckan.

OBS, använd inte pinnar man sticker ner i jorden utan flytande näring.Föredrar man lite fast gödsel i krukan är blodmjöl att föredra som gödning till Tomater, medan hönsgödsel inte är så lämpligt pga dess höga kvävehalt som ger mer blad än frukt.

När plantan blivit några ca 2 decimeter hög planteras de om igen och kom ihåg att plantera dem så djupt det går. Gör uppehåll i näringsvattningen en vecka börja sedan som innan. När sommaren kommer är det dags att ställa ut dem. Kvällstemperaturen ska inte vara under 15 grader för de stoppar upp tillväxten.

Var försiktig med plantorna i början eftersom de är odlade inne tål de inte den starka solskenet på en gång utan måste avhärdas. Börja med att ha ute dem på dagen i ett skuggigt läge. Låt dem sedan stå 1 eller 2 timmar i solen, några dagar och sedan öka soltiden succesivt. Får de bruna fläcka har de bränt sig och nya blad måste växa ut innan de kan börja växa igen.

Har du dina Tomater ute så är det nu bara att vänta på att de växer och se frukten bildas och förhoppningsvis hinna mogna innan vintern (Har inte varit lätt för mig med norrbalkong i norra Sverige). Har du tomaterna inne i ett Växthus eller inglasad balkong behöver du agera pollinator för att få frukt. Antingen kan man ta en pensel och pensla försiktigt på alla blommor, en gammal eltandbordste och ”burra” ovanpå blommorna, eller bara ta fingret och skaka hela blomklasen. Då kommer pollenet till pistillen och det blir Tomater.

Jag föredrar buskörsbärstomater på balkong för de blir inte så stora, och mindre Tomater mognar snabbare än stora. Har man Växthus kan man ha vanliga Tomater men skulle fortfarande föredra busktomatsorter.

En sort jag har haft med lyckat resultat på balkong är sorten ’Hilma’ som ger små goda Tomater, har ett kompakt växtsätt och där till och med jag har fått några röda Tomater med mina dåliga förutsättningar. 

Till nästa års odling vill vi lotta ut några fröer. Vi kommer att dra 2 vinnare. 

Det ni behöver göra för att vinna är:

Bli/va medlem i balkongodling i fokus

Gilla detta inlägg

Skriv en kommentar på et här inlägget att ni vill vara med i utlottningen.

Vi lottar ut ekologiska frön av sorten Kremser Perle. Det är en  busktomat med cocktailtomater av sorten.  

Lycka till

//Ylva

Foto: Pixabay.com

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Horrorpops
2015-07-02 19:01
#2

Jag är gärna med!
Har just nu 3 stora tomatplantor och 1 körsbärstomat på Min balkong, och har beställt en gul microtomat som jag hoppas kommer imorgon :)

Lillan (#506006) på Furry-Paws.com
Strong Beauties Kennel

[Sabina]
2015-07-03 15:05
#3

Jättebra och informativ artikel Omorika. Intressant med både den historiska biten och delen där man rent praktiskt går tillväga med sin tomatodling. Tack för den :) Hoppas det är många som vill vara med på utlottningen av tomatfröna.

I utlottningen av fröna är dessa medlemmar med:

Horrorpos

NatasjaHemby

dumbell

Stephanie

Urszula T

Lycka till ni som är med i utlottningen 🙂

NatasjaHemby
2015-07-03 21:36
#4

Jag är också gärna med i utlottningen 🙂

SE*Simbelmynes

Åsa S
2015-07-04 16:18
#5

Här i sydligare nejder funkar inte tomat så bra på inglasad balkong inte ens när man drar upp alla fönster ifall balkongen är solig. De temperaturer som uppnås dödar tomatens pollen = inga frukter. Så de är inte alltid lättodlade.

dumbell
2015-07-04 21:11
#6

Jag är hemskt gärna med!

Be the change you want to see in the world

-Gandhi

Annons:
Stephanie
2015-07-09 16:06
#7

Jag vill gärna vara med :)

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

stickanw
2015-07-09 16:19
#8

#5

Skynda dig att pollinera tomatplantan så fort du ser att blomman slagit ut för det tar ändå lite tid innan solen förstört tomatens pollen. Skaka kvisten lite försiktigt eller pilla med fingret i blomman. Ibland kan det vara bra att om man har flera plantor av samma sort växelvis pollinera mellan blommorna.

UrszulaT
2015-07-20 16:14
#9

jag vill gärna vara med. Tack

Omorika
2015-07-20 23:48
#10

Det börjar närma sig slutet åt månaden så tänkte påminna ni som inte anmält ert intresse att göra det. Tänkte stänga utlottningen den 25 juli och drar då en vinnare.

[Sabina]
2015-07-22 17:54
#11

#9 Nu är du inskriven i frö-utlottningslistan 🙂

Omorika
2015-07-27 11:28
#12

Nu avslutar jag tävlingen. Skickar ut pm till de som vunnit så skickar jag vinsten efter det.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: