Fröer, Lökar & Knölväxter

Odla potatis på balkongen

2015-02-28 16:33 #0 av: Omorika

Lite kort fakta om potatis och hur den kan odlas på balkong.

Potatis, Solanum tuberosum

Potatisen är en knölväxt som tillhör potatissläktet (Solanum) dit hör också tomat. Potatissläktet känns igen på blommorna som har fem sammansatta ståndare likt en tratt och endast en pistill som sticker ut från tratten samt fem smala spretiga foderblad. Namnet Solanum kommer från potatisens innehåll av giftet solanin.


Allt förutom rotknölarna innehåller solanin och är giftigt på potatisen. Solaninet i potatisen är till för att skydda den mot svamp och bakterieangrepp. Normalt innehåller rotknölarna endast en liten del solanin men utsätts de för ljus blir de grön av klorofyll och samtidigt bildas giftet solanin. Det gör att man ej bör äta gröna potatisar. Är det endast en liten del av rotknölen som blivit grön går det bra att skära bort det gröna.


Potatisen kommer ursprungligen från Sydamerika där den har odlats sedan 8000 f Kr. Den infördes till Europa av spanjorer som koloniserat delar av Sydamerika. Till Sverige kom potatisen nån gång under 1600-talet. Jonas Alströmer försökte under sin livstid popularisera potatisen men den blev inte populär fören på 1800-talet. Att populariteten dröjde berodde till stor del på att man åt de giftiga bären istället för rotknölarna.


Potatisen odlas normalt ut på fält men eftersom det här är balkongodling i fokus så fokuserar vi på odling i kruka. Det första som behövs är en behållare att odla i. Det viktigaste är att den är relativt hög och mörk. En bra behållare kan vara t ex en vanlig svart hink där det görs hål i botten men andra snyggare behållare går också använda.


Potatis trivs bäst i väldränerad, näringsrik och lucker jord så enligt de kriterierna borde vanlig planteringsjord på påse fungera bra. Jag har dock upptäckt att skalet lätt blir skrovligt i torvrik jord och föreslår därför en blandning av påsjord och naturlig jord till balkong. Naturlig jord kan vara svårt att få tag på om man bor i lägenhet. Kanske finns det nått ställe på gården med öppen jord där man kan ta lite naturlig jord och byta ut mot påsjord. Blommor och buskar på bostadsgårdar mår ofta bra av det extra mull tillskottet som blir av att byta ut deras jord med påsjord. Det viktiga är att inte lämna spår och inte skada växterna.


Plantering kan ske från april i södra Sverige till maj i norra Sverige. Det viktigaste är att det är plusgrader och att jorden inte är för blöt. Plantering görs genom att lägga 15-20 cm jord i botten av behållaren och tryck ner sättpotatisarna, eller vanliga potatisar från affären, så de täcks av jorden och sedan vattna. I en hink blir det bra med 2 sättpotatisar då blir det ca 20 cm avstånd mellan dem vilket är lagom.


När potatisarna har växt en bit är det dags för”kupning”. Vid kupning så lägger man på ytterligare jord för att förhindra att potatisarna man får blir gröna och för att få potatisar i hela jordvolymen. Det är bra att kupa potatisen 2-3 gånger/säsong beroende på odlingsbehållarens djup. Första gången när potatisen är ca 30 cm. Lägg då på 10 cm jord, andra gången när potatisen nått full höjd, lägg på ytterligare 10 cm jord och en eventuell sista gång några veckor senare om behållaren rymmer mer jord. Jag brukar bara kupa en gång eftersom jag är lat och det fungerar också men potatisarna blir då mest i botten av behållaren.


Har man skött om sina potatisar är det tillslut dags att skörda dem. Vet inte riktigt när det är bäst att skörda eftersom det beror mycket på sort. Jag brukar dock skörda mina vid första frosten eller som ifjol när blasten dött av bladlus attack. Skörda gör man helt enkelt genom att gräva upp all jord i behållaren och plocka upp alla nya fina potatisar. De minst bör kokas färska och ätas med en klick svenskt smör.


Lycka till

//Ylva

Anmäl
2015-02-28 18:22 #1 av: [Sabina]

En jättebra och informativ artikel och väldigt inspirerande Glad 
Det är absolut värt att odla sin egen potatis. Så gott med färskpotatis.  

Anmäl
2015-03-02 10:18 #2 av: [JeanetteK]

Tack för en bra artikel!! Potatis är så häftig växt tycker jag. Att man kan få så mycket av så lite. Glad

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-03-02 10:47 #3 av: [Sabina]

#2 "Att man kan få så mycket av så lite". Ja, det har du verkligen rätt i, Jeanette. Glad

Anmäl
2015-03-02 15:19 #4 av: Omorika

De på bilden kommer från tre överblivna potatisar från min kyl. Så håller helt med er.

Anmäl
2015-03-05 14:45 #5 av: Magi-cat


Intressant artikel! Tummen upp

Vill tipsa om att i senaste Natur & Trädgård, 2015:01 finns en artikel som heter "Lyckat potatisexperiment". Man planterar potatisgroddar i kruka bl.a. Av några små groddar blir det en näve potatis!

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2015-03-06 06:07 #6 av: CheChe

1. Jag har hört att potatis inte är näringskrävande.

Det blev jag nog lurad av och var kanske även orsaken till varför jag inte fick så stor skörd, det året jag använde gammal jord?

2. Är det någon idé med att förodla?

3. Utvecklas nya potatisar alltså ovanför sättpotatisen?

4. TS. Tack!

Anmäl
2015-03-06 09:19 #7 av: [Sabina]

#6 CHeChe
1.Potatis är inte lika näringskrävande som tex squash (där man kan sätta ett par frön direkt i kogödselpåsen) men vanlig planteringsjord upplever jag som det bästa för potatisen, lagom (lite) näring och lucker. 

2. Jag har alltid förodlat min potatis men för långa spröt fick mina potatisspröt att gå av, så numera brukar jag se till att potatisen bara har ögon och små skott på någon cm. så de inte går av men obs! att det är min erfarenhet.

3. Ja, när du kupar potatisen allt eftersom den växer så bildas mer potatis ovanför sättpotatisen

Anmäl
2015-03-07 09:41 #8 av: [Sabina]

Jag måste passa på och ger er ett tips på förvälld nypotatis så ni kan äta er egen potatis mitt i vintern. Vi har ätit vår till nyårsafton eller jul ibland.

Borsta potatisen noga och koka ca 5 minuter i saltat vatten, kyl och lägg i glassbyttor. Till nyårsafton kokas vatten och salt upp och de frysta potatisarna får då koka klart, ca 15-20 min. Glad
Viktigt är att potatisarna är frysta innan de läggs i vatten, får de tina så blir de vattniga och lösa.

Anmäl
2015-04-02 12:00 #9 av: SaraU

Jag har en liten fråga. Jag köpte en säck potatis för ett tag sedan men efter jag öppnat den för att använda dem hade dem redan fått långa skott? kan jag använda dessa potatisarna och plantera dem i en hög svart kruka?

Anmäl
2015-04-02 14:03 #10 av: VildaVittra

#9 Ja, det kan du. Den fara som finns med att sätta vanlig potatis istället för sättpotatis är att sättpotatisen är garanterat sjukdomsfri vilket vanlig potatis inte säkert är, men på en balkong är ju det lätt löst genom att sonika byta jorden om potatisen skulle visa sig vara sjuk. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-28 09:59 #11 av: Magi-cat

Planterade potatis i två små hinkar och igår kunde jag faktiskt skörda 5 st fina små potatisar i den ena! SkrattarBlomma Ska bli gott att koka dem idag....

I den andra hinken hade det inte gått lika bra, de hade liksom bara försvunnit.

Nästa år ska jag ta större hinkar och så tidigare....

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2015-06-28 13:50 #12 av: [Sabina]

Vad trevligt med egenodlad potatis.
Det finns inget godare att äta som det man odlat själv Glad

Anmäl
2016-01-14 08:13 #13 av: Atropa

Så jag kan alltså gå och köpa potatis på ica, och så det nu denna våren?:) såelar potatissort roll?

Anmäl
2016-01-14 14:00 #14 av: Gurgil

Du kan köpa lite potatisar
Sen lämnar du dem i en kartong eller nått i mörkret i en vecka
Sen kommer de ut små skott och då kan du sätta potatisen

Anmäl
2016-01-14 19:06 #15 av: Aloe.Vera

#13 sätt potatis är nog bäst att odla, du kan tom förodla / förgro redan nu inomhus, när potatisen sen fått små typ blad eller vad jag ska kalla det, så planterar du ut det i jorden med ''bladen'' utanför jord.. svårt att förklara

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.