Köksväxter, Kryddor & Ätbart

Fruktträd och bärbuskar på balkongen

2014-12-28 04:02 #0 av: VildaVittra

Absolut går det att odla både frukt och bär på balkongen.

Äpplen- det finns numera något som kallas pelarträd, där har man ympat in en fruktgivande sort på en svagväxande fot. Det blir ingen enorm skörd, men det kommer ju vara hemodlat, så givetvis mycket godare. SkämtarFile:Bramley's Seedling - geograph.org.uk - 1537220.jpg


Päron- bör gå om man spaljerar det, har inte provat själv.


Vinbär- om nu det är svarta, vita, röda eller gröna som är din favorit, så kan man odla denna buske på balkongen. De är lätta att föröka med en toppstickling, så vet du någon som har en buske är det bara att klippa av och stoppa ner biten i jord så får du en gratis buske. Man kan stamma upp busken, men då behöver de stöd så de inte går av. 


Fikon- på en inglasad balkong så kommer nog en härdig sort som exempelvis Bornholm trivas utmärkt. 


Vindruvor- återigen så är detta något att odla om man har en inglasad balkong. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-12-31 16:25 #1 av: slarvigt

Mina favoritbär är hallon, jordgubbar, blåbär och björnbär. Jordgubbar har jag tänkt odla i kruka. Är det något av de andra som också skulle funka? Blåbär har jag hört att man kan köpa och att man kan få bär om man köper flera plantor, men att det ändå är svårt att få någon större mängd bär? Hallon och björnbär känns ju som större projekt... :) Vilka är de bästa/behändigaste varianterna av dessa skulle ni säga?

Anmäl
2014-12-31 16:30 #2 av: VildaVittra

Hallon lär gå om man binder upp dom (de är taggiga och breder gärna ut sig), de brukar man ju dessutom kunna få gratis att testa med, björnbär funkar nog likadant. Jordgubbar går utmärkt, jag tog upp dom i en annan artikel, därför står de inte med här. 

Blåbär skulle jag i så fall testa med dom amerikanska och inte de europeiska. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-01-01 10:47 #3 av: slarvigt

#2 Jo, jag såg den andra med jordgubbarna :) Tack för svaren! Jag får se om jag kan avvara platsen för en hallonbuske. Det är ju åtminstone något som är rätt dyrt att köpa bären av så på så vis är det ju bra om man kan odla lite själv.

Anmäl
2015-01-01 12:32 #4 av: Andorr

Jag har länge haft tankar om att testa att krukodla krusbär.

Anmäl
2015-01-01 14:58 #5 av: [Sabina]

#4 Jag tror det skulle gå jättebra med krukodlad krusbär.

Jag hade en uppstammad vit vinbär (Vit jätte) i kruka på balkongen i flera år. Det gick jättebra och vinbäret trivdes finfint däri.

Nu när jag flyttat till radhus, planterade jag ut den i trädgården och trodde den skulle trivas ännu bättre. Men icke, tror den inte tycker om den styva lerjorden som trots allt finns här, så nu lever den en tynande tillvaro på baksidan av huset sen några år tillbaka...

Anmäl
2015-01-01 15:24 #6 av: MoaL

Om man vill odla till exempel hallon eller vinbär på balkongen, vad gör man av dem på vintern? Jag har ingen plats där de kan vinterförvaras svalare än rumstemperatur. Tyst Eller går det att odla dem på ett sätt som gör att de överlever vintern på balkongen? Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-01-01 15:28 #7 av: Andorr

Bubbelplast mellan kruka och jord kanske hjälper till att lyckas övervintra krukodlade grödor?

Anmäl
2015-01-01 15:37 #8 av: [Sabina]

#6 Jag ställde dom så nära husväggen jag kunde. Sen hade jag även sparat stora frigolitbitar som jag ställde krukorna på. Egentligen tål plantorna kylan men det är rötterna som kan förfrysa då jordvolymen i krukan är för litet i jämförelse med rot-volymen.

Detta var dock inga problem för mig som bor i Västra Götaland men längre norrut får man nog isolera krukorna ytterligare med hjälp av frigolit, papper eller löv runt krukorna. Då får man först ställa krukorna i en jutesäck och fylla på med isoleringen. Man kan också isolera krukan med trasmattor, bubbelplast eller liggunderlag.

Edit:Antingen som #7 säger inne i krukan eller utanpå

Anmäl
2015-10-11 15:09 #9 av: [Garntroll]

Hallon skulle vara skoj att testa i en kruka. blir väl ingen jätteskörd men är man ensam så kan det räcka ändå.

Anmäl
2015-10-11 20:16 #10 av: [Ruffsetuss]

Provade Hallon i kruka på min altan som jag hade då , såg jättebra ut sedan hade ett gäng Myror flyttat in i krukan så plantan dog 😥

Anmäl
2015-10-11 20:20 #11 av: [Garntroll]

Urrk för myror. det är inget skoj Ledsen

Anmäl
2015-10-11 20:28 #12 av: [Ruffsetuss]

Jag hade ändå pallat upp krukan trodde den var Myrsäker , mina andra krukor o kärl med olika grönsaker fick vara ifred .

Anmäl
2015-12-31 18:20 #13 av: NiklasTyreso

Jag ska ska pröva med physalis i en stor hink i sommar. Har tidigare odlat det på friland i soligt läge så det bör gå på min söderbalkong.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.