Örtagården
Örter och kryddväxter är något som brukar fungera ypperligt på en balkong.
Oregano/kungsmynta- växer vilt i vår natur, vill gärna rymma, så plantera den i en egen kruka.
Rosmarin- en balkong är det perfekta läget för rosmarin, måste dock vinterförvaras frostfritt.
Timjan- För mig har timjan alltid odlats som ettårig, men den ska gå att övervintra.
Lagerblad- övervintras frostfritt
Gräslök- en riktig överlevare, jag har planterat ut sådana som man köper i vanliga livsmedelsbutiker med gott resultat.
Bilderna kommer från wikimedia commons
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
I år har jag varit duktig och plockat in min rosmarin. För tillfället har jag rosmarin, timjan och libbsticka i köksfönstret. Mysigt när man lagar mat. Jag önskar mig lagerblad. Köper man det som planta eller frö?
Lager går att köpa både som frö och som planta, de brukar finnas på våren att köpa. Jag skulle köpa en planta, frön från vedartade växter brukar vara knöliga på att gro, de ska ju ofta stratifieras osv.
Libbsticka vill jag också ha.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
Hur skulle jag göra om jag vill odla basilika och citronmeliss på Min balkong? Köper man frön till det?
/Surpan
Ja, du kan köpa frön och så eller köpa färdiga kryddor i kruka i affären.
Jag har gjort så och det har gått bra för mig om än att basilikan kan vara väldigt kinkig och känslig.
Vill du har färdiga plantor men inte lika känsliga och hårt drivna som de i affären så rekommenderar jag en plantskola, deras plantor är anpassade att planteras ut.
#4 Jag testade att köpa en basilika i affären förra året fast inomhus, men herrejösses vad svårt det var. Jag fick flytta runt den mellan sol och skugga och den ville ha vatten hela tiden. Den dog tillslut. Är det så svårt eller gör jag någonting fel?
Jag kanske ska testa frön då.
/Surpan
#5 Ja, just basilika är känsligare växter överhuvudtaget men just de från affärerna är så hårt drivna att man får fjäska extra mycket för dom.
Jag tror inte du gjorde fel. Du kan absolut så, då får du plantor som är bättre anpassade till dina förutsättningar och som sagt, inte lika hårt drivna.
Själv har jag lyckats det mesta jag köpt från affären men det kanske beror på vilket märke eller affär det är?
Spännande! Tack!
/Surpan
#5 Basilikan ställer jag helt sonika i ett glas med vatten i fönstret, de brukar leva i flera veckor då.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#10 i den lilla krukan, eller tar du bort den? ingen jord? Låter ju väldigt smidigt.
/Surpan
#11 Med krukan.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#1 Ja. En planta lagerblad säger jag inte nej till. Säger int nej till libsticka heller. Fin buljong där! (sägs det)
Min förra årets rosmarin vart inget att hänga i julgranen.
Plantan året innan vart helt fenomenalt perfekt!
Om basilika. Gör som Camilla Plum. Köp en kruka basilika och plantera/bredda ut.
Jag har köpt frön från basilika, citronmeliss, timjan, koriander och gräslök. Ska jag så ett frö i varje kruka eller flera? Alltså, är plantorna uppbyggd av flera stammar eller är det bara en? Gräslök måste man ju i alla fall plantera flera frön, direkt i den stora krukan antar jag? Koriander också?
Du bör sätta flera frön i samma kruka, det gäller alla örterna. Även koriander, de är som persilja i växtsättet.
Jag sår kryddor i ett miniväxthus.
Det är en enkel modell av plast; bara en bottenlåda och ett stort genomskinligt lock med ett par små skjutluckor som kan öppnas för ventilation. Sår man i såna där små pappkrukor (har säkert ett särskilt namn) är det bara att sätta dem med pappkruka och allt i större krukor när de små skotten vuxit lite. På så sätt blir det inte så pilligt att plantera ut skotten.
Jag har kryddväxter på balkongen hela sommaren. När hösten kommer får min favoritkrydda flytta in. Då brukar köksfönstret vara fullt av väldoftande basilika.
Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare
Jag vill även tipsa om Tarek Taylors bästa kryddörts-tips, det är inga "konstiga" örter eller så, utan mest en liten påminnelse och inspiration för de vanliga örterna vi brukar använda oss av.
Personligen gillar jag Tarek, han verkar så positiv och trevlig, och hans mat, som jag haft förmånen att få äta, är helt i min smak 🙂
Örter måste man så klart ha.