2014-12-28 03:05 #0 av: VildaVittra

I dagens samhälle bor inte merparten av befolkningen där maten produceras, utan bor i tätbebyggda områden. Men bara för att man inte bor i hus, så är det inte omöjligt att odla en del av sin mat på sin balkong. I denna artikel tar jag upp några enkla växter att börja med.

Plocksallad- denna växt lämpar sig utmärkt på även en skuggig balkong. Så tätt i ett lågt kärl, vattna och vänta. När de väl kommit igång kommer du inte hinna äta salladen lika fort som de växer upp igen.


Rädisor- Efter ett kärnvapenkrig kommer det finnas råttor, kackerlackor, kirskål, mördarsniglar och rädisor kvar på denna planet. Det enda man egentligen kan misslyckas med är att så för tidigt, men gråt inte över det, för även om roten är tanig kan den sätta frö om du låter den gå i blom, och då kan du så nya rädisor. Fröbaljorna är dessutom ätliga dom också.


Ruccola- Torktålig kålväxt som lämpar sig utmärkt för en balkong. Den har lätt för att gå i blom, så man kan ta fram eget frö.


Tomat- känns någon odling komplett utan en tomatplanta? Välj en högväxande sort så utnyttjar du balkongens yta på bästa sätt, men se till att stödja plantan ordentligt. En annan variant är att odla en ampelsort. Såg på ett australiensiskt trädgårdsprogram att man ska vattna tomater med mjölk då och då för att undvika bristsjukdomar, har inte provat det själv, men hur mycket skada skulle lite mjölk kunna göra egentligen? File:TomateStieljointless.jpg


Jordgubbar- jag har under mina år som odlare märkt att det absolut bästa gödslet för jordgubbar är kaffeslasken med mjölk i. Men gödsla inte för mycket, då blir det inga bär. 

Potatis- vem vill inte ha egenodlad potatis till midsommar? För att den ska hinna klart så måste man förodla inomhus. File:Potato bag cultivation.JPG


Indiankrasse- "Va" säger en del av er, "det där är väl en prydnadsväxt?" Faktiskt är hela växten ätlig och smakar som smörgåskrasse, blommorna är otroligt vackra i en sallad, bladen är goda, de har dock en hel del tuggmotstånd, men kör dom i mixern med lite olja och annat gott till en pesto. Fröna kan man göra kapris av om man får fler än vad man behöver till nästa säsong. 

Bilderna kommer från wikimedia commons

Blev du inspirerad till att odla nästa säsong?