Egenodlad svamp
Jag har köpt ett "svamphus" med gul ostronskivling.
Man köper ett paket med "hus" i kartong, svampmycel och höpellets. Blandar ihop höpelletsen med mycelet, häller på vatten och väntar i drygt två veckor, så det får gro ifred, sedan öppnar man ett par luckor i taget, där svampen får växa ut (vilket tar några dagar till.
Idag var det dags att öppna de första luckorna, klippa upp lite i plastpåsen där svampen grott och spraya med vatten på det ett par gånger om dagen.
Jag tycker detta verkar spännande, jag har tänkt på detta något år innan jag tog modet till mig och köpte detta kit. 🙂
Är det någon som provat detta?
Hur blev resultatet?
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
Öppnat de första luckorna på svamphuset:
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
Närbild, det ser lovande ut och doftar svagt men gott av svamp 🙂:
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
Åh vad roligt. 😀 Vad finns det för olika sorters svamphus mer än gul ostronskivling?
Det finns många sorter på internet man kan välja på tex grå ostronskivling, champinjon, shitake
Här är en webbbutik, här en annan men det finns fler företag som säljer svamp-kit, om man googlar 🙂
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
Okej. Tack 😊
Hur ser svamphuset ut nu, eller har du skördat färdigt?
Nu har jag skördat den första omgången. Efter det har svamphuset stått på altanen i kvällssol, med vind och olika temperaturer.
Jag hade glömt bort den lite men idag såg jag att det spontant börjat växa igen, så nu ska jag försöka ta bättre hand om svampodlingen igen 😇
Här är några dag-för-dagbilder från första odlingomgången
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
Oj, vad mycket svamp. 😃 Var den god? Smakade den som vanlig ostronskivling?
Jisses vad mycket det blir! 😀😮 Vad har du gjort för gott med de?
#8 och #9 Tack! Jo, det blev en rejäl skörd.
Jag har gjort pastasås och sås till maten av dom. Lite har jag också torkat för att använda senare 🙂.
Denna andra gång kommer det inte lika mycket men har man möjlighet, kan man även odla den på stockar (lövträd) i en skuggigare del av trädgården.
Jag tänkte prova detta på mitt lantställe.
Jag vet inte hur vanlig ostronskivling smakar, har aldrig ätit det, men denna var god, med mycket smak av "svamp" samt lite, lite anstrykning åt kantarellhållet.
Hade jag varit vegetarian, hade det varit en bra bas till mer "köttiga" rätter, så jag rekommenderar denna svamp varmt (om man gillar svamp-smak).
Barnens pappa fick smaka men han tyckte inte om den, av samma anledning som jag gillade den.
Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell.
"Big Journeys Begin With Small Steps"
Häftigt! Har kollat på såna hus några gånger. Själv äter jag inte svamp men min sambo gillar svamp. Tänkte köpa ett sånt om det fortfarande finns i framtiden när man har barn :) Kanske även köper ett till min syster och hennes dotter om något år, Tror det kan vara en kul grej även för barn :D
Mvh Linn
Så häftigt, köpte samma svamp som dig, haha!
Hur länge har du odlat svampen från samma hus? Hur länge fortsätter svampen växa menar jag.. Och så undrar jag om någon vet om det alltid går bra att Odla inomhus? Har ingen möjlighet att ställa ut nämligen. Men vilken kul grej! 🙂
Men gud vad coolt! Var ligger dessa i pris? :O
#13 Har du ingen skog i närheten där du kunde låta den fortsätta att växa, på någon stubbe eller så?
Tyvärr, jag bor mitt i stan. Får hoppas att de klarar inomhusklimatet skapligt!