Annons:
Etikettkrukväxter-blommor
Läst 6943 ggr
VildaVittra
12/28/14, 5:05 AM

Urbana pollinerande insekter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Faktiskt så kan en stadsmiljö erbjuda de pollinerande insekterna ett riktigt smörgåsbord.

Vi vet av idag att det är dagens jordbruk som är orsaken till bidöden. De utsätts inte bara för besprutningen, utan de stora monokulturerna orsakar även svält hos dom då de bara blommar under en kort period. Det har även visat sig att bikupor som finns på tak i en urban miljö klarar sig ypperligt. Så hur kan du hjälpa dom ytterligare? Jo, genom att odla dragväxter på din balkong. Då kommer de även att befrukta dina växter som tack för den hjälpen.

Bra dragväxter: 

Lavendel

Citronmeliss

GrönkålFile:Boerenkool.jpg

Gul fetknopp

GurkaFile:Cucumber (3758409143).jpg

Gurkört

Hallon

Solbrudar

Honungsfacelia

HyacintFile:WildeHyacint-bloem-hr.jpg

Höstrubeckia

Isop

_Källa: http://kupan.se/?page_id=295_

Bilder kommer från wikimedia commons

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Andorr
1/1/15, 12:52 PM
#1

Köp en bambupinne. Såga ner i mindre delar. Bunta ihop.

Zimzalabing: Ett solitär-bi-bo! 🙂

Tant Grön
1/1/15, 1:14 PM
#2

Gräslök och piplök är omtyckta av humlor. Bladen är goda att äta och om man sparar fröställningarna så blir blåmesarna glada.

[Daisy-Moa-Elsa]
1/1/15, 8:42 PM
#3

Såg faktiskt ett program om det här, odlingar i storstäder.  Just det här var Paris och hur man inte använder besprutning där, de tog bland annat upp om bin och deras dåliga honungsproduktion var på landsbyggden vs den blomstrande honungproduktionen på Paris  tak.

[Sabina]
1/25/15, 2:59 PM
#4

Jag vill även lägga till några vanliga kryddor som odlas på balkongerna såsom mynta, timjan och oregano är bra dragväxter för pollinatörer. med andra ord så är en liten örtagård i en stor kruka perfekt, både för oss människor och för humlor och bin 🙂

Regale
6/17/15, 6:46 PM
#5

Antalet humlor har minskat på sista tiden, men enligt en ny studie kan antalet öka om man odlar lite rödklöver vid åkrar.

Tant Grön
6/17/15, 7:23 PM
#6

Skall genast börja odla rödklöver runt mina kolonilotter. Har försökt att plantera växter som humlorna gillar. Tidigt på våren har dom inte mycket att äta här. Jag planterade Tibast och lungört som dom gillar. Plus lite annat. Här finns fler humlor nu än när jag fick lotterna.

Annons:
Regale
6/17/15, 7:33 PM
#7

Jag har sett att rödklöver kan ingå i gröngödselfröblandningar, som man använder sig av vid växelbruk.

stickanw
6/24/15, 6:04 PM
#8

Det är inte så mycket monoodling som försvårar för humlor, snarare frånvaron av möjliga boplatser då stenrösen och dikeskanter har försvunnit. Där humlor tidigare kunde bygga sina bon har man nu röjt bort stenhögarna och grävt ner dräneringen under markytan för att få större sammanhängande areal. Biodlarna har, i varje fall de stora inte samma problem då de oftast har ambulerande samhällen som flyttas runt till olika nektarkällor (eller vad man ska kalla det) allt efter blomningstid.

Upp till toppen
Annons: